FAQ

Najčešća pitanja i odgovori

Navešćemo Vam samo neka od najčešćih pitanja koja dobijamo u vezi kupovine, dostave i ugradnje prirodnog kamena.

Koja je cena prirodnog kamena?

Na cenu prirodnog kamena utiče dosta faktora. Cenu prirodnog kamena definiše vrsta, oblik, pakovanje, završna obrada prirodnog kamena. U većini slučajeva kamen za oblaganje se prodaje po metru kvadratnom (m2), ali jedinica mere u zavisnosti od vrste i namene prirodnog kamena može biti po metru kubnom (m3), kilogramu (kg), metru dužnom (m1).

Naravno, cene variraju zavisno od količine i udaljenosti samog mesta gde se vrši dostava ili izvode radovi.

Većina cena na našem sajtu je redovno ažurirana i tu možete videti cene za određene vrste i oblike kamena. Uvek nas možete kontaktirati telefonskim pozivom, porukom ili e-mail i dobiti sve informacije u vezi cena prirodnog kamena kao i ugradnje istog.

Kako poručiti prirodni kamen?

Ovo je najčešće pitanje vezano za poručivanje i kupovinu prirodnog kamena.

Postoji više opcija poručivanja prirodnog kamena, navešćemo Vam najčešće:

- Ukoliko nemate vremena ili se dosta udaljeni od našeg stovarišta kamen možete poručiti i online. Pored fotografija koje se nalaze na našem sajtu uvek Vam možemo poslati dodatne fotografije kamena na viber, whatsapp, email gde ćete do detalja videti sve što Vas zanima u vezi prirodnog kamena. U izuzetnim slučajevima postoji mogućnost da izađemo direktno na teren i donesemo određene uzorke prirodnog kamena i na licu mesta definišemo sve što je potrebno.

- Možete nas posetiti u našem izložbenom prostoru i na licu mesta videti sve vrste kamena koje imamo u ponudi i izvršiti porudžbinu.

Kolika je težina prirodnog kamena, može li da se preveze u putničkom autu?

Težina prirodnog kamena po kvadratu može varirati u zavisnosti od vrste kamena i oblika.

Putničkim automobilom se mogu transportovati naprimer štanglice od prirodnog kamena i to maksimalno do 10 m2, jer se težina štanglica od kamena kreće od 25-30 kg/m2 i pakujemo ih u kutije po 1 m2. Lomljeni kamen za staze nije preporučljivo prevoziti u automobilu, jer se njegova težina kreće od 40-70 kg/m2, nepravilnog je oblika i ne može ni gabaritno mnogo kamena stati u automobil.

Zato je najbolje koristiti opcije prevoza po minimalnim cenama koje Vam mi nudimo, time ćete uštedeti i vreme i novac, a i sačuvati Vaše vozilo od eventualnih oštećenja koja mogu nastati prevoženjem teške robe.

Da li mi dostavljamo kamen na adresu i koliko to košta?

Dostava prirodnog kamena, prsvenstveno se misli na štanglice, mozaik ili bunju, možemo poslati kurirskom službom AKS sa kojom imamo potpisan ugovor. Rok za isporuku je od 7 do 10 dana.

Cena dostave kurirskim službama je 350 din po m2 za količinu do 10m2.

Od 10 do 25m2 cena je 4.200  din za kompletnu pošiljku.

Kod većih količina dostavu radimo našim kombi i kamionskim prevozom uz plaćanje minimalnih troškova dostave koji zavise od količine kamena, tj vozila kojim se dovozi i udaljenosti mesta za isporuku.

Da li je potrebno poručiti više prirodnog kamena u odnosu na kvadraturu?

Kod prirodnog kamena kao i kod keramičkih pločica postoji procenat otpada koji se dobija prilikom sečenja kamena tokom ugradnje. Od oblika pozicija koje se oblažu prirodnim kamenom takođe može uticati na stvarnu kvadraturu. Naprimer prilikom oblaganja stubova, betonska površina koja se oblaže je manja od konačne površine koja se dobija, jer se obim stuba povećava za debljinu kamena i lepka, a ukrajanje kamena na ćoškovima stuba dodatno povećava otpad i sve to je potrebno uzeti u obzir prilikom poručivanja kamena.

Kod lomljenog kamena nepravilnog oblika imamo slučaj da je kamen spakovan na palete koje su 1x1 m i jedan red na paleti se računa kao 1m2, šupljine prilikom pakovanja kamena su minimalne, ali svakako slaganje kamena prilikom ugradnje istih ploča nije isto kao na paleti, pa i sam sistem slaganja ploča može uticati na potrebnu količinu kamena za oblaganje, zato je preporuka da se uvek poruči više kamena.

Kod sečenog kamena pravilnog oblika neki minimum za poručivanje je 5-10% više kamena od izmerene kvadrature, dok kod lomljenog kamena je potrebno poručiti 10-15% više kamena.

Da li radite ugradnju prirodnog kamena i koja je cena ugradnje?

Pored primarne delatnosti proivodnje i prodaje prirodnog kamena našim kupcima nudimo i uslugu ugradnje prirodnog kamena.

Tokom dugogodišnjeg iskustva i rada upozali smo i ostvarili odličnu saradnju sa vrhunskim majstorima za ugradnju prirodnog kamena u celoj Srbiji. Bilo je tu naravno i onih manje pouzdanih, ali smo vremenom zadržali saradnju samo sa najboljima koje uvek možemo da preporučimo našim klijentima.

Sa kojim materijalom se lepi prirodni kamen?

Za vertikalno lepljenje kamena (na zid) preporuka je da se uvek radi sa lepkovima za keramiku koji su fleksibilni (npr Ceresit CM 16 ili slični). Ukoliko je potrebno pre početka lepljenja je površinu potrebno premazati podlogom (npr Ceresit CN 94) i nakon sušenja podloge može se početi sa lepljenjem kamena.   

Što se tiče horizontalnog oblaganja kamenom (na podove, staze) u situacijama gde se kamen lepi na betonske staze, preporuka je da se takve površine rade isključivo na malter (pesak "1" i cement), jer takvim načinom rada se kamen utapa u malter sa svih strana, a kasnije ako je u pitanju lomljeni kamen se radi fugovanje. Na mestima gde smo ograničeni sa visinom betona može se kamen lepiti i lepkom za keramiku, ali treba voditi računa da debljina lepka ne bude veća od 1 cm, jer sve preko te debljine lepak gubi svoju elastičnost.

Ako imamo prethodno izbetonirane staze, kamen se može diretno lepiti na njih. Ukoliko su staze baš stare i niste sigurni da li je prilikom njihovog betoniranja postavljana armaturna mreža, potrebno je postaviti armaturnu mrežu pre lepljenja kamena, da vremenom ne bi došlo do sleganja i pucanja staza.

Koliko se potroši materijala za ugradnju kamena?

Potrošnja materijala zavisi od podloge na koju se kamen postavlja. Ukoliko je zid dobro urađen, ravan i pripremljen, potrošnja lepka će biti minimalna. Iz dosadašnjeg iskustva sa jednim džakom lepka od 25 kg moguće je zalepiti od 2-5 m2 kamena.

Kad su u pitanju podovi i staze, potrošnja peska i cementa za lepljenje prirodnog kamena zavisi isključivo od debljine maltera koji se mora staviti da bi staze bile dobro urađene, ali na cenu utiče i da li je postaviti armaturnu mrežu čija cena varira u zavisnosti od debljine žice. Neka gruba računica je uvek bila 5-7 eur/m2 da je potrebno materijala.

Mogu li automobili da prelaze preko staze od kamena?

To je jedno od najčešćih pitanja i odgovor je DA.

Kad je kamen kvalitetan i postavljen kvalitetno, sa prethodno propisno urađenom podlogom, onda preko takve staze mogu prelaziti automobili, kombi vozila pa čak i manji kamioni.

Prirodni kamen je otporan na habanje, pritisak, klizanje, sve atmosferske uticaje (kišu, sneg, mraz) . Smatra se jednim od najčvršćih i najdugovečnijih materijala u građevinarstvu, a i estetski je mnogo lepši od drugih veštačkih materijala.

Koja je razlika između prirodnog i veštačkog dekorativnog kamena?

Često se pravi greška u terminima kada govorimo o prirodnom kamenu i veštačkom kamenu.

Dekorativnim kamenom još nazivaju i veštački kamen (imitacija kamena) koji se proizvodi na bazi gipsa, cementa i korišćenjem raznih boja - takozvani gipsani kamen. Takav kamen izgleda malo sterilno jer nema “živost” kao prirodni kamen.

Dekorativni prirodni kamen nastaje različitom obradom kamena koji se eksploatiše, kao što mu i samo ime kaže, iz prirode.Prirodni kamen u svim svojim oblicima je DEKORATIVNI. Nije bitno da li sa njim oblažemo enterijer ili eksterijer - unutrašnji zid, spoljnu fasadu, ogradu, staze oko kuće, itd., njegova uloga je na prvom mestu dekorativna, a kao prirodni materijal je i dugotrajniji od svih veštačkih materijala koji imaju daleko kraći vek trajanja.

Na primer, štampani beton koji se koristi prvenstveno za staze, cena mu je skoro ista, možda i skuplja od prirodnog kamena, ali sigurno ima kraći vek trajanja.

Prirodni kamen uvek može biti dekorativni, dok "veštački dekorativni kamen" (imitacija kamena) nikad ne može biti prirodni.

Ovo su bila samo neka od najčešćih pitanja, ostatak, ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas pozovite ili nam pišite, uvek ćemo Vam odgovoriti na sve Vaše nedoumice i potruditi se da odgovorom pomognemo da pronađete najbolje rešenje za Vaš projekat i zamisao.

Podaci o firmi

Kontaktirajte nas

Miloš Marković PR MV GROUP
PIB 110184344
MB 64711296
 
Radno vreme: 08:00 – 18:00
Možete nas posetiti svaki dan uz prethodnu najavu!
 
Telefon: + 381 65 84 000 94
Viber: +381 65 84 000 94
Whatsapp: +381 65 84 000 94