Stepenice od kamena su izuzetan primer spoja izdržljivosti, prirodnog šarma i estetskog izgleda u građevinskom svetu. Kamen, kao materijal, pruža izuzetnu čvrstoću i dugovečnost, čineći stepenice od kamena popularnim izborom u različitim arhitektonskim stilovima i okruženjima.

Prilikom izrade stepenica od kamena, biranje odgovarajuće vrste kamena ima ključnu ulogu. Boje, teksture i prirodni uzorci kamena pružaju širok spektar mogućnosti za prilagođavanje dizajna stepenica prema ukusu i potrebama. Kroz svoju izdržljivost, estetiku i prilagodljivost, stepenice od kamena ostavljaju trajan pečat na prostoru, povezujući funkcionalnost i lepotu na jedinstven način.

Osim estetskog aspekta, stepenice od kamena imaju i funkcionalne prednosti. Kamene stepenice su čvrste, stabilne i odolevaju teškom opterećenju, što ih čini idealnim za spoljne stepenice izložene vremenskim uslovima. Takođe, kamene stepenice su relativno jednostavne za održavanje, jer kamene površine lako podnose čišćenje i održavanje.

Stepenice od kamena po merama

Izrada stepenica od kamena po merama predstavlja prilagođavanje konkretnim dimenzijama prostora i potrebama korisnika. Ovaj pristup omogućava maksimalnu efikasnost, sigurnost i estetiku prilikom izgradnje stepeništa. Procedura prilikom izrade stepenica po meri od kamena je sledeća:

  1. Merenje stepenica: Prvi korak je detaljno merenje stepenica gde će se postavljati kamen. Ovo uključuje visinu čela stepenika, dužinu i širinu gazišta kako bi se dobile tačne dimenzije stepenica. Naša preporuka je da mere za stepenice od kamena uvek meri majstor koji će kamen i montirati.
  2. Izbor kamena i završne obrade: Drugi korak je izbor vrste kamena od kog će biti izradjene stepenice, kao i izbor završne obrade (samo rezano, četkano, polirano) kao i izbor obrade čeonog dela gazišta (ivica na kant, polurund ili pun rund).
  3. Cena stepenica od kamena: Kad imamo tačne dimenzije stepenica, kao i način završne obrade kamena, na osnovu tih informacija možemo formirati cenu stepenica od kamena.

 

Ovo su neke od najpopularnijih vrsta kamena za stepenice koje radimo po merama:

Stepenice od pločastog kamena

Pločasti kamen se najčešće koristi za spoljne stepenice. Razlika u stepenicama od pločastog kamena u odnosu na stepenice od kamena po meri je ta što se pločasti kamen kupuje po kvadratu (1m2) i majstor na licu mesta uklapa i seče ploče kojima oblaže stepenište. Ovo je jeftinija varijanta u odnosu na izradu stepenica po meri.

Za ovu namenu imamo u ponudi sledeće vrste pločastog kamena:

Stepenice od lomljenog kamena

Stepenice od lomljenog kamena donose prirodnu lepotu u okolinu, a svaka stepenica postaje jedinstvena po svojoj teksturi i obliku. Ovaj prirodni izgled čini ih popularnim izborom za eksterijere, bašte, staze i druge spoljne prostorije, dodajući dozu autentičnosti i prirodnog šarma. Što se tiče cene, ovo je najpovoljnija varijanta kako obložiti stepenice prirodnim kamenom, jer kamen se kupuje po kvadratu, a cena lomljenog kamena je jeftinija od pločastog i kamena rezanog po merama. Zbog različitih oblika komada lomljenog kamena i uklapanja prilikom oblaganja stepenica, potrebno je poručiti više kamena.

Ovo su vrste lomljenog kamena koje imamo u ponudi za oblaganje stepenica:

Ukoliko imate dodatnih pitanja uvek nas možete pozvati i pomoćićemo vam prilikom odabira kamena za vaše stepenice.