Kamen za staze Struganik

Kamen za staze Struganik je poznat i veoma  zastupljen gradjevinski materijal, kako u Srbiji, tako i u regionu. Naziv je dobio po selu Struganik u kome se i nalaze rudnici ovog kamena.

 

 

Pogledajte i lomljeni Grčki kamen za staze Kavala

OVDE

lomljeni kamen za staze grcki

Posetite naš profil na INSTAGRAM-u, pratite nas i budite u toku sa najnovijim ponudama.

[instagram-feed followtext=“Pratite nas“]

 

 

O kamenu Struganik

Struganik je osim po kamenu poznat i po tome što se tu nalazi rodna kuća čuvenog srpskog vojskovođe Vojvode Živojina Mišića, a naši kamenolomi se nalaze na samo 100 m od rodne kuće Vojvode Živojina Mišića. Prirodni struganički kamen se vadi iz kamenoloma skoro ceo jedan vek. Još su  Austro-Ugari za vreme okupacije Srbije, ovaj struganički kamen vadili i odvozili. Koristili su ga  između ostalog i za oblaganje zidova, pa su tako jednim delom i čuvenu Bečku Operu njime obložili.

Struganički kamen za staze je slojeviti laporoviti krečnjak i spada u sedimentne stene.

Struganički kamen za staze je prepoznatljiv po svom izuzetnom kvalitetu po pitanju otpornosti na pritisak i savijanje, kamen otporan na habanje, mraz i temperaturne promene. Pogodan je za oblaganje staza, spoljašnjih zidova, stubova od ograde itd.

Kamen za staze karakteristike

Lomljene ploče su nepravilnog oblika, reljefaste površine i razvrstavamo ih na debljine od 1cm do 5 cm.

Lomljena ploča se koristi za izradu staza u debljini  2-5cm i oblaganje zidova i cokli u debljini od 1-2 cm.Takodje od nje se dosta uspešno mogu izrađivati i stepenice.

Sečena ploča ima široku lepezu upotrebe. Može biti rezana trakasto u širinama 2-3 cm do 5cm takozvane štanglice i koriste se za oblaganje zidova u potpunosti ili delimično kao detalj.

Ugradnja kamena za staze

Lomljeni kamen za staze Struganik se najčešće postavlja na beton, tj u malter, kasnije se može i fugovati. Za ugradnju su vam potrebni pesak „0“ nula i „1“ jedinica i cement.

Staza od prirodnog kamena treba da bude neravna, rustična i da ima grubu površinu, a da je istovremeno ugodna za hodanje. Bilo da želite stazu koja vodi od kapije do ulaznih vrata, ili koja će da krivuda kroz vrt, najpre označite putanju pomoću debljeg užeta ili creva za polivanje. Tako ćete bolje zamisliti i eventualno korigovati buduću stazu. Za prirodniji izgled staze bolje je da ona krivuda. Takođe, dobro je da početak i završetak staze budu širi od ostatka staze.

Za sve informacije stojimo Vam na raspolaganju,

Pozovite nas na +381 65 84 000 94

 

Pošaljite nam upit na email ↓↓↓