Ugradnja prirodnog dekorativnog kamena

Ugradnja prirodnog dekorativnog kamena

 

ugradnja prirodnog dekorativnog kamena

Ugradnja prirodnog dekorativnog kamena  je možda najbolje rešenje za Vaš zid, ali pre toga najvažnije je odabrati dobar kamen.Kamen mora biti ravnomerno isečen (gleda se širina kamena), jedino tako se neće javiti problemi prilikom ugradnje kamena i nećete imati mnogo otpada.

Da bi posao bio stručno i kvalitetno obavljen odaberite proverenog majstora.

Ugradnja prirodnog dekorativnog kamena nije baš jednostavna ako niste nikada sami izvodili bilo kakve građevinske radove i naš savet je da dobro razmislite i izaberete majstora sa iskustvom.

Ako ste ipak rešili da budete sami svoj majstor, onda vam dajemo uputstvo za lepljenje i savetujemo vam da se naoružate strpljenjem.

Pravilna ugradnja prirodnog dekorativnog kamena iziskuje dosta vremena, kako za profesionalce, tako i za nekoga ko se prvi put susreće sa ugradnjom kamena.

 

Ugradnja prirodnog dekorativnog kamena (štanglica):

  1. Potrebno je pripremiti površinu na koju se lepi kamen

Kamen može da se lepi na  svim površinama, ali bitno je da se ta površina dobro pripremi. Ako je u pitanju zid koji nije malterisan, tj zid zidan blokovima ili ciglom, nije potrebna nikakva dodatna priprema dovoljno je samo pokvasiti (malo) zid vodom ili ga usisati usisivačem ili na neki drugi način zid očistiti od prašine.

Najlakše je lepiti kamen na rigips ploče, jer tu nije potrebna nikakva priprema, samo se nanese lepak gletericom na svaku štanglicu i tako se lepi kamen.
U većini slučajeva zid je već okrečen ili gletovan, , u  tom slučaju dovoljno je izgrebati zid nekim oštrim predmetom  unakrsnim linijama ( kao slovo X) na rastojanju 5 do 10cm.

Ako se taj kreč ili glet masa ljušti, onda je potrebno skinuti nekom malo jačom špaklom.Posle toga je potrebno isto zid malo pokvasiti sa vodom ili nekako očistiti malo od prašine i onda početi sa lepljenjem.
Kada je površina na koju se lepi kamen toliko loša da se bukvalno kruni, onda je potrebno utiplovati metalnu mrežicu na zid pa tek onda početi sa lepljenjem.
Pre mazanja lepka treba zaštititi površine na kojima se vrši ugradnja prirodnog kamena.

  1. Pravljenje (priprema) lepka

ugradnja prirodnog dekorativnog kamena

Ugradnja prirodnog dekorativnog kamena se vrši lepkom za kamen. U unutrašnjim prostorijama je najbolje koristiti Ceresit CM 16, a ako je u pitanju kamen svetlijje nijanse (npr Beli mermer, Oniks ili slično) onda je preporučljivo koristiti Ceresit CM 15.

Potrošnja lepka je u zavisnosti od hrapavosti i neravnina podloge od 4 do 5 kg po kvadratnom
metro ( jedan džak lepka Ceresit CM 16 ili CM 15 je 25 kg).

Način pripreme lepka je sledeci: U odgovarajuću posudu, koja može biti i obična kofa, prvo sipati  2-3L vode, zatim u tu vodu sipati lepak nekih 6-7 kg i mešati. Najbolje je da se lepak meša uz pomoć bušilice i mešalice za lepak.

Ako je potrebno dodati vodu ili lepak, sve dok smesa ne bude ni previše retka ni previše gusta. Gustinu smese proveriti špaklom.

  1. Postupak ugradnje kamenih štanglica

Najbolji i najsigurniji sistem postavljanja kamena na zid je da na svaki kamen, tj svaku štanglicu nanesete sloj lepka. Najbrže je raditi sa uskom špaklom i naneti na početak, na sredinu i na kraj štanglice po sloj lepka i tako lepiti svaku štanglicu.

Neko praktikuje i da na određenu površinu prvo nanese sloj lepka i razmaže ga nazubljenom gletericom. Nakon toga se postavi nekoliko štanglica, to izgleda brže i jednostavnije, ali je u tom slučaju potrošnja lepka veća i može doći do sušenja lepka pre nego što postavite štanglicu na zid.

Kako je većina naših štanglica neravna sa obe strane, vi birate na koju stranu štanglice ćete staviti lepak, možete da kombinujete, a ako je štanglica ravna sa jedne strane, onda na tu ravnu površinu stavljate lepak.

Najbitnije kod postavljanja štanglica na zid je da libelom (vaser vaga) pratite nivelaciju štanglica, a ako je potrebno da neku štanglicu “poduprete”, da bi iznivelisali red (to se dešava kad kamena štanglica nije ravnomerno isečena , tj nije ista širina štanglice na oba kraja), možete koristiti plastične klinove za nivelaciju (imate ih u svim radnjama koje prodaju keramičke pločice i opremu za postavljanje). Klinove možete izvaditi kada se lepak osuši (posle 60 min).

Ćoškove (uglove) zidova možete završavati “na češalj”, tj jedna štanglica da naleže na drugu ili možete gerovati kamen (krajevi štanglice se seku pod uglom od 45 stepeni).

  1. Kako skratiti štanglicu prirodnog kamena?

Obzirom da se štanglice seku na slobodnu meru i u 1 m2 nisu sve dužine štanglica iste ili vam je neka štanglica pukla, doćićete u situaciju da je morate skratiti ili izravnjati krajeve štanglice koja je pukla, da bi i nju iskoristili tokom ugradnje.

Sečenje, tj skraćivanje i ravnjanje štanglica možete uraditi na sledeći način i savetujemo vam da koristite zaštitne naočare:
– Uz pomoć brusilice i odgovarajućeg diska za seču kamena ili betona, najbolji su diskovi sa dijamantskim segmentima
– Uz pomoć nekog oštrog predmeta pomoću koga se kamen udari tamo gde treba da se skrati i bukvalno se polomi.

  1. Premazivanje kamena zaštitnim sredstvima.

Većina ljudi ima želju da nakon ugradnje kamen prelakira.

Umesto lakiranja, preporučićemo vam zaštitu kamena sredstvima koja su transparentna, kamen upije to sredstvo i ono mu popunjava sve nevidljive pore, ne dolazi do isoljavanja kamena, a posle sušenja kamen zadržava svoju prirodnu boju i karakteristike.